Zveza tekstilcev Slovenije


— Zveza tekstilcev Slovenije (ZTS) je neprofitna organizacija z dolgoletno zgodovino ima svoj začetek v letu 1953.


Prvotno je kot Zveza inženirjev in tehnikov tekstilcev Slovenije bila ustanovljena kot Društvo tekstilnih inženirjev in tehnikov Slovenije in kasneje kot krovna organizacija, ki je povezovala več društev tekstilcev po vsej Sloveniji.


—   Naš cilj


Njen cilj  je vselej bilo mreženje in krepitev povezav med tekstilnimi podjetji, akademsko sfero in drugimi vladnimi organizacijami. Zveza tekstilcev Slovenije je v preteklosti gostila kongrese, organizirala dogodke, srečanja in ekskurzije.

—   Usmerjeni v mreženje in povezovanje strokovnjakov


ZTS usmerjena v mreženje in povezovanje strokovnjakov, ki delujejo v slovenskih oblačilnih, tekstilnih in usnjarskih podjetjih, združuje pa tudi posameznike iz univerz in raziskovalnih organizacij. Zveza je v stiku z različnimi mikro, majhnimi in srednje velikimi tekstilnimi podjetji in venomer poskuša prepoznavati trenutne potrebe tekstilne industrije. S tematskimi dogodki, delavnicami in srečanji poskuša ZTS skrbeti za dobavno verigo v regiji, pri čemer ohranja močne povezave z Gospodarsko zbornico Slovenije.

 
—   Organizacija dogodkov in še več


ZTS je tudi soustanoviteljica nacionalne strokovne tekstilne revije Tekstilec (www.tekstilec.si). Revija je namenjena objavi strokovnih in znanstvenih člankov s področja tekstilstva.

V zadnjem času je ZTS organizirala nekaj dogodkov, med drugimi tudi »Dan slovenskih tekstilcev« in »Tekstilna delavnica za tekstilna podjetja«.

Trenutno je Zveza vključena v dva različna Erasmus projekta, Di4TEX - Spodbujanje digitalne transformacije v tekstilni industriji in TEXAS - Textile Game of Sustainability, s ciljem ustvariti digitalno interaktivno izobraževalno orodje, ki obravnava vprašanja trajnosti, emisije ogljika in ohranjanje virov v tekstilni industriji.

Članstvo v ZTS je prostovoljno, člani zveze so lahko tudi posamezne fizične in pravne osebe. Člani ZTS so lahko tudi tuja društva ali zveze društev.


Želite postati član ZTS?